Koupit nebo pronajmout?
Nemovitost
Lokalita

JAK KOUPIT STAVEBNÍ POZEMEK

Co všechno byste měli o pozemku vědět, než přistoupíte k jeho koupi?

Velikost a rozměry pozemku

Určitě už máte představu, jak velkou zahradu byste chtěli mít. 1 000 a více metrů čtverečních? Na začátku není třeba mít velké oči. Pokud plánujete výstavbu menšího rodinného domu nebo bungalovu, velká zahrada může být přítěž. Budete mít dost času na sekání trávníku? Pokud chcete bydlet deset minut od centra města, je na místě otázka, jestli pozemek o takové výměře vůbec existuje. Většinou platí, že čím blíže k městu, tím jsou pozemky menší a dražší. 

Pokud se rozhodnete pro koupi malého pozemku (pod 500 m2), je třeba zvážit, zda má dostačující rozměry. Abyste dodrželi při stavbě právní normy. Například vzdálenost rodinného domu musí být minimálně 2 m od hranice sousedních parcel (ideálně nejméně 3,5 m) a 3 metry od přístupové komunikace. Třeba vědět, že vzdálenost od sousedního domu nesmí být menší než 7 metrů. Ve stísněných poměrech je možné tuto vzdálenost upravit po dohodě se sousedem na 4 metry. Ale to jen za předpokladu, že sousední nemovitost nemá okna obývaných místností otočené k Vám do parcely. U menších pozemků si také ověřte povolené procento zastavitelnosti, některé obce a města mají zastavitelnost, která nesmí být větší jak 30% z celkové části pozemku. Aby se Vám nestalo, že na garáž, či hospodářkou budovu už nezbude místo. Dám Vám příklad: „ jestliže jste vypočítali, že zastavěná plocha je 350m², zatímco celková plocha pozemku je 1 000 m², bude zastavěnost pozemku 35%. V tomto případě, že územní plán reguluje maximální zastavěnost pozemku na 30%, tuto stavbu Vám úřad nepovolí.

Poloha 

Nachází se pozemek v zastavitelném území obce? Výstavba jakých nemovitostí je v dané lokalitě povolená? Má obec/město schválené regulativy, které bude třeba při výstavbě dodržet? Například: pokud se obyvatelé obce dohodnou, že všechny střechy na dané ulici budou červené z pálené tašky, stavební úřad Vám nepovolí Váš projekt na dům se stříbrnou plechovou střechou. Nachází se pozemek v blízkosti potoka? Je snem nejednoho kupujícího mít zahradu končící takovou romantickou hranicí. Blízkost řeky může, ale zapříčinit, že pojišťovny budou okolní pozemky posuzovat jako záplavovou oblast. Což se odrazí na výšce pojistného za Váš vytoužený dům. Popřípadě vám ho může pojišťovna úplně odmítnout pojistit. 

Přístupová cesta 

I když se Vám může tento bod jevit jako úplná samozřejmost, jeho zanedbávání umí způsobit nemalé problémy. To, co se nám zdá být ulicí, obecnou komunikací nebo cestou, může být v lepším případě společný dvůr nebo parcela s množstvím známých nebo neznámých vlastníků. Pozor na to. I pokud se autem dostanete až na pozemek, banka Vám nemusí schválit hypotéční úvěr, pokud není přístupová cesta ošetřena i právně. Stejně tak můžete narazit na problémy při schvalování projektu přípojek inženýrských sítí. Od všech vlastníků pozemku - cesty, budete potřebovat písemný souhlas s umístěním například elektrické přípojky, která povede přes jejich parcelu. 

Závěr 

Je toho opravdu hodně, na co byste si měli při koupi pozemku dát pozor, zvážit, přihlédnout. Stejně tak stojí za zamyšlení, jak vhodně pozemek prodat, pokud jste vlastník. Je proto dobré mít po ruce odborníka, který Vás na všechno důležité upozorní a poradí. Není výjimkou, že prodávající majitel pozemku ani neví, co vlastně prodává. Proto dříve, než otevřete peněženku, zeptejte se, zjišťujte a ověřujte. Zkušený makléř Vám bude na většinu otázek umět odpovědět už při prohlídce nemovitosti. Kromě listu vlastnictví by měl mít připravené i vyjádření obce, popřípadě stavebního úřadu. Pokud takového makléře neznáte, jste na správné adrese.

 

    Vytvořit poptávku

    • Byty
    • Domy
    • Rekreační objekty
    • Komerční nemovitosti
    • Pozemky
    • Ostatní

    Upřesnit

    Cena a plocha

    m2
    m2
    m2
    m2

    ... nebo vyberte celý kraj či okres

    Vlastnictví

    Konstrukce

    Typ budovy

    Vybavení

    Charakteristika

    IS sítě

    Umístění v obci

    Vyhledat vhodné nemovitosti

    • Byty
    • Domy
    • Rekreační objekty
    • Komerční nemovitosti
    • Pozemky

    Upřesnit

    Vyhledat fulltextově

    Cena a plocha

    m2
    m2
    m2
    m2

    ... nebo vyberte celý kraj či okres

    Vlastnictví

    Konstrukce

    Typ budovy

    Vybavení

    Charakteristika

    IS sítě

    Umístění v obci